Ce este un server VPS ?

Se vorbeste mult in ultima perioada despre tipurile de servere pe care un webmaster isi poate  gazdui un site, fie ca detine un blog, un magazin online sau orice tip de afacere online care ii face cunoscute ideile, articolele, produsele sau serviciile destinate tuturor vizitatorilor sau numai unei nise de clienti.

Exista dezbateri pro si contra despre servere pentru hosting, pentru ca in functie de complexitatea si necesitatea de resurse a site-ului, micii antreprenori pun in balanta alegerea intre un server VPS si unu dedicat, spre exemplu. Cei care nu au mai avut de-a face cu mediul online, au nevoie de informatii legate de avantaje, puncte slabe si costurile pentru un astfel de server.

Asadar, ce presupune un server VPS ?

Prescurtarea denumirii este practica si provine de la ‘Virtual Private Server’,  ‘virtual’-pentru ca nu ocupa un loc fizic, ci reprezinta, efectiv, un set de resurse virtuale dintr-un server dedicat. VPS-ul poate fi asemanat cu cel ‘shared’, insa diferenta semnificativa este partajarea cu exactitate a resurselor lui, cu alte cuvinte, se stie care e spatiul cumparat pe server, cati vizitatori sau conexiuni concurente suporta site-ul, dar si limitele acestuia.

Serverul virtual  ofera cateva avantaje si caracteristici, prezentate, pe scurt, mai jos:

Procesorul  VPS-ul este, si teoretic si practic, o parte din servercul dedicat. Cu alte cuvinte, serverul dedicat este, de fapt, format din mai multe vps-uri, ceea ce inseamna ca in momentul in care este achizitionat un VPS, se stie exact, cat din serverul dedicat este alocat unui user. Pot exista oricate vps-uri, dar sa fie in limitele resurselor serverului dedicat.

Memoria RAM   Este o componenta importanta, daca cineva opteaza pentru un VPS. Cu cat sunt mai multe site-uri instalate pe server, ceea ce inseamna mai multe aplicatii web gen joomla, php etc., cu atat se epuizeaza mai multa memorie RAM. O optiunea la acest aspect poate fi memoria suplimentara, Xen VPS, care ajuta RAM-ii sa isi faca treaba optim, in cazul unui overload.

Spatiu izolat pe server  Spatiul alocat si fisierele instalate sau uploadate sunt izolate de ceilalti useri. Ceea ce insemna ca spatiul si datele nu pot fi accesate decat de proprietarul site-ului iar spatiul este strict rezervat lui. Ca si avantaj, orice virusi sau actiuni de hacking vor fi impiedicate prin orice soft-uri de calitate indoielnica provenita de la ‘vecinii’ de pe server.

Acces Root   Se refera la accesul deplin asupra serverului VPS. Se pot instala si pot rula orice tipuri de aplicatii, se pot utiliza orice tipuri de script-uri care cer setari speciale la server, care, in cazul unui server shared, vor intampina probleme la impartirea spatiului cu ceilalti useri.

Alte avantaje care descriu un server VPS sunt instalarea sistemului de operare atunci cand este nevoie, la orice ora, si inregistrarea unui numar nemilitat de domenii web. Totusi, cresterea numarului de domenii determina proportionalitate cu consumul ridicat de resurse.

Ceea ce e important de stiut este faptul ca VPS-ul ofera posibilitatea de vanzare hosting. Adica, efectiv, puteti deveni reseller de spatii de gazduire pentru alti useri. In acest mod, cu un minim de abilitati de creare a unui portofoliu de clienti, investitia in tot ceea ce presupune un server virtual, se recupereaza. Trebuie doar sa se stie limita suportata de serverul VPS.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s