Ce parere aveti de platile cu ajutorul telefonului si cum vi se pare ideea ca ele sa apara si in Romania?

In chestiunea modalitatilor de plata pentru diferite scopuri, efectuarea lor doar cu telefonul mobil poate fi perceputa din mai multe perspective, adica oamenii se impart in: impatimiti ai tehnologiei care asteapta cu nerabdare simplificarea platilor online si a utilizarii smartphone-urilor in cat mai multe procese si operatiuni ale vietii. Pe de alta parte, sunt scepticii, cei care nu au incredere in operatiuni virtuale, care nu vad utilitatea acestor plati cu ajutorul unui telefon, care considera mai sigur opeartiunea manuala de plata, fie cu cardul fie la ghiseul traditional.

Exista, intr-adevar, multe amenintari online, virusi si fraude bancare care au foste efctuate cu cardul sau prin diferite metode ingenioase. Totusi, atata timp cat transferurile sunt securirate, exista diferite metode de coduri sau operatiuni care asigura tranzactiile sa se incheie cu succes. Acest subiect a fost vehivulat si „pandea” e-commerce-ul, mediul business romanesc, mai ales pe cel bancar si al industriei telecom. Cu siguranta si in aceasta situatie apar parte plina si cea goala a paharului, insa evolutia tehnologiei este iminenta si ireversibila, putem spune. Cei care sunt familiarizati si incantati de aceste plati cu telefonul mobil viseaza la ziua cand isi vor putea plati facturile si cumparaturile de fiecare zi doar cu telefonul. E demn de mentionat si faptul ca la momentul la care a fost introdusa plata cu cardul pentru diferite operatiuni, la fel de mult entuzism si avantaje supraevaluate au fost scoase in fata, dupa care au aparut si probabilitatile de a frauda conturi bancare. Se stie ca metodele de hacking pentru aceste carduri au aparut rapid, exact ca si ciupercile dupa ploaie, clonarea lor a devenit un job full-time pentru cei care spargeau conturi bancare. Totusi, ar trebui sa nu fim secptici, ci sa privim cu incredere spre viitor pentri ca de aecasta data nu va mai exista nimic fizic, ci pur si simplu: totul va fi efectuat virtual.

Aceste plati „doar cu telefonul”, sa le numim asa, pot fi realizate prin transfer wireless sau prin tehnologia NFC – Near Field Communication, tehnologie ce are la baza identificarea prin radio frecventa. Aceste NFC-uri sunt integrate in capacul unui smartphone care emite semnale Bluetooth. Totusi, apropierea telefoanelor atrage in secunda urmatoare transferul unor date sau orice altceva supus procesului. La noi in tara, pana recent, au existat incercari timide prin care bacile au implementat sisteme de plati prin telefon, insa nu au avut prea mult succes. Totusi, incercarea nu s-a finalizat fara sorti de izbanda pentru ca, deja, unele firme, operatoare de telefonie mobila incep sa implementeze sisteme de plati prin telefonul mobil. Se doreste oferirea posibilitatii clientilor de a plati facturi sau de a trimite bani altor utilizatori, in care vor fi asociate numere de telefon. Se vor putea transfera sume mici de bani, in magzine partenere si in sediile acestor firme de telefonie, ele retrangand comisioane pentru operatiuni efectuate de clienti.

Fie ca tenteaza pe cineva noua modalitate de plata, fie ca unii nu se grabesc sa incerce aceste lucruri, noile tendinte se impun pe piata si vor fi acceptate mai greu sau mai usor de clienti si utilizatori, iar, pe de alta parte, agentii comerciali vor prelua metoda de plata foarte rapid. Aceasta va fi din nou o piata de concurenta prin care firmele sau diversele institutii isi vor atrage clientii sau ii vor indeparta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s