Este dreptul oamenilor de a le fi scoase anumite date de pe internet? Le poate fi „uitata” activitatea daca solicita acest lucru?

A aparut o stire conform careia oamenii au dreptul sa le fie scoase sau anulate anumite informatii sau date de pe internet, daca considera ca nu este locul lor online, de fapt la discretia oricarei autoritati si persoane. Cel putin asa stabileste Inalta Curte a Europei. Adica oamenii au dreptul sa solicite motorului de cautare, celor de la google, sa le stearga anumite informatii sensibile ajunse online din diferite motive. Rezultatele din cautari care sunt considerate secrete, pot fi scoase.

Practic aceasta idee si caz, pentru ca a fost demarat un intreg proces pe aceasta cauza, se judeca la intre reprezentantii celor care apara libertatea de expresie si cei care sustin dreptul la viatas privata. S-a dezbatut idea conforma careia oamenii trebuie sa li se ofere sansa sa fie uitati pe internet, adica sa poata sa isi scoata anumite elemente si date in format digital de pe web. Prin activitatea noastra, in general, creem prezenta online prin care generam informatii si date sensibile sau mai putin importante, dar toate stocate in sereverele google si nu numai.

Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg a avut pe rol un caz al unei persoane de origine iberica, mai exact un spaniol, care a depus plangere impotriva celor de la google pentru ca i-au repostat anuntul de licitatie al casei in motorul de cautare, dupa ce el a redevenit proprietar al ei. E considerat o incalcare a dreptului la viata privata. Mai mult decat atat, aceasta cerere si plangere in acelasi timp, nu este singulara si disparata. In Spania exista alte aproape 200 de cereri de genul acesta in instanta in care cei care au depus plangere, vor ca google sa stearga informatiile lor personale de pe internet.

Curtea spune ca atunci cand cauti pe internet dupa numele unei persoane, iar rezultatele cautarii ofera si elemente care tin de viata personala sau date sensibile, atunci acesta poate aduce o cerere in instanta pentru a fi eliminata pagina sau acel rezultat de pe internet. Practic, persoana respectiva, daca nu a cerut expres acele informatii, oricand poate sa sesizez instanta. Atunci cand o persoana cauta diferite informatii in motorul de cautare, este responsabil pentru prelucrarea datelor de catre motor, aparute pa anumite pagini web publicate de terte persoane.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s