Twitter-ul nu are o retea de utilizatori prea vasta in Romania

Romanii nu au patruns prea mult in ceea ce se numeste reteaua social twitter, cea cu sigla pasarii albastre. Cu toate ca putem spuneca o gasim alaturi de celelalte logo-uri social media de pe aproape toate site-urile romanesti, cel putin dar mai ales straine, in Romania, daca e sa ascultam multe statistici, nu a prins foarte mult publicul. Nu a avut o putere de absorbtie a utilizatorilor atat de mare ca si in SUa sau in state in care aceasta este promovata la fel de puternic ca si facebook.

In primul rand trebuie sa precizam faptul ca discrepanta intre cele doua este foarte mare. Adica twitter are un numar de 60 de mii de utilizatori fata de facebook care a atins in Romania aproape sapte milioane de utilizatori. Acest lucru se datoreaza mai multor factori favorizanti si cauze care vor fi amintite mai jos, pe scurt. Cum pe twitter exista cu mult mai multi boti decat pe facebook si conturi de utilizator fictive, cifrele sunt relative. Exista persoane publice romanesti care au strans cateva sute de mii de fani, astfel ca trebuie sa luam in considerare si acest fapt. Twiter-ul este o retea de microblogging. Ce inseamna acest lucru? Ca este o combinatie intre blog si retea sociala unde nu poti posta continut oricat de lung ca si cantitate, decat maxim vreo 200 de caractere, in cazul twitter 140 la care se pot atasa linkuri pe care prietenii din lista ta pot sa le urmareasca. Este o interactiune in timp real intre utilizatori, iar mesajele pot fi postate in forma e-mailului, pe chat, sms sau chir direct de pe site-ul web. Se pot posta orice intrebari si raspunsuri, se pot  face recutari, se pot urmari diferite conturi,  unii isi fac publicitate sau isi mentin realrtiile cu clientii.

In Romania twitter-ul nu a fost la fel de supraamintit si promovat ca si facebook-ul. MAjoritatea romanilor trecuti de varsta de 40 de ani se uita inca destul de intens la televizor si acest lucru conteaza foarte mult. Sigur, tinerii se uita in proportie destul de insemnata, insa nu atat incat sa gaseasca in tv o sursa de a afla desrpe cat de grozav si interesanta este utilizarea unui site de tipul celui mentiont. Sigur, unii specialisti social media spun ca si in SUA numarul celor care foloesc twitter-ul mai intens decat orice alta retea, spun ca si aici tinerii mai ales s-au retras incet spre alte retele de socializare. Twitter-ul este, preferat de maea lor majoritate in pofida zvonurilor pentru ca vor o platforma in care sa nu fie supravegheati la tot pasul de adulti, twitter-ul este platforma unde se simti mai liberi sa posteze si sa socializeze asa cum doresc. FAcebook-ul este vazut la modul general ca o retea dedicata tuturor catgoriilor de varsta.

Putem spune ca asa cum a prins facebook-ul publicul din lumea intreaga twitter-ul nu a reusit. Chiar daca la tv twitter-ul este amintit si oamenii de televiziune il utilizeaza pentru a comunica cu telespectatorii, ii indeamna sa ii urmareasca foarte mult pe aceasta platforma. Cu toate acestea, la fel ca si in Romania, in SUA  facebook-ul detine tot locul intai si este preferat de oameni. Marii artisti americani  au conturi pe twitter si parca il prefera mai mult decat facebook,
insa acesta din urma tot cote ridicate are in randurile tuturor utilizatorilor. Twitter-ul in State este mai popular, amintit mai des iar firmele si multe persoane publice acre vor sa pastreze relatia cu fanii considera mai eficient sa scrie pe microblog.

Revenind la ideea principala a articolului, in primul rand televiziunile din tara noastra inca sunt un mediu foarte puternic si influentabil pentru public. Emisiunile si persoanele publice dar si toate campaniile cu diferite scopuri sunt create pe facebook. Atunci la stiri si in cadrul unor emisiuni e normal sa fie adus in discutie alta retea. Chiar si companiile telecom atrag clienti prin oferte si campanii pe facebook mai mult decat altundeva. Toti utilizatorii stiu deja cum trebuie sa se foloseasca de facebook care a devenit mainstream, sunt multumite firmele cu conturi aici de interactiunea cu fanilor si nu au motive sa schimbe canalul de comunicare, probabil ca nici nu ar sti sa faca asta si sa utilizez twitter-ul.
O alta avlenta a retelelor sociale este buna-dispozitie, distractia. Pe twitter, daca urmaresti pe cine trebuie, daca sti sa gasesti articole utile si de interes pentru tine poti condiera twitter-ul primordial. Totusi, si pe facebook poti face acest lucru dar aici, sa spunem, plusul de valoare este dat de faptul ca oamenii se pot distra. Exact, oamenii cauta de foarte multe ori sa se distreze si sa se relaxeze pe internet si atunci cea maio la indemana platforma pe internet este facebook-ul cu noutatile sale de la reteaua de prieteni. Utilizatorii obisnuiti nu vor urmari sa se informeze in mod serios cu privire la un subiect anume. Se pare ca twitter-ul nu s-a pliat foarte bine si exact pe nevoile si preferintele utilizatorilor, iar firmele si brandurile au gasit ceva mai util facebook-ul ca mijloc de comunicare cu oamenii decat twitter-ul, unde, pana la urma, ai o limita de cuvinte pentru a posta un mesaj, iar forma in care se prezinta linkurile postate nu reusesc sa fie pe gustul oamenilor.

Ramanand la ideea ca lungimea textului este diferite intre cele doua retele, romanilor, in general, le place sa scrie mult, le place sa spuna exact ce simt si sa isi expuna parerea public complex. Intr-un mesaj de doar 140 de caractere nu prea ai cum sa dai detalii, decat sa scrii cuvinte cheie si, evetual, un link. Twitter si-a inceput activitatea in Romania in aceeasi perioada cu facebook. Pe twitter circulau tweet-uri sau mesaje foarte concise si scurte, iar pe facebook utilizatorii puteau sa scrie cat doreau, sa ataseze poze si videoclipuri care puteau fi vazute exact in formatul facebook-ului. Nu erau utile linkurile si nu prea puteau ei comunica prin cateva cuvinte sau printr-o idee pe care erau nevoiti sa o ciunteasca sau sa o rezume la cateva cuvinte eventual si la niste hashtag-uri care nu le prea trezea interesul sau dorinta de a comunica astfel.

Pe de alta parte, destul de putine celebritati din Romania si-au creat conturi pentru a mentine relatia cu fanii si nu au considerat ca audienta puternica ar putea veni de pe twitter. Pe facebook se pot atasa diferite clipuri, poze, diferite tipuri de mesaje si imagini care pe twitter nu pot fi puse iar oamenii nu prea ar fi stiut ce sa faca cu ele acolo. In acelasi timp, brandurile si firmele din Romania nu au inclus si integrat twitter-ul ca si canal de promovare eficient, ca strategie de marketing. Chiar daca si-ar fi creat conturi de utilizator nu si le-a folosit pentru a comunica cu ele. Facebook, in schimb, s-a stabilit foarte bine printre branduri pentru ca strategia de comunicare pe termen lung cu posibilii clienti si cu fanii avea nevoie de un loc de desfasurare mai complet. Twitter-ul, trebuie sa recunoastem, se cunoaste ca nefiind la fel de user-frindly unde nu exista prea multe posibilitati de interactiune. In ultima perioada de timp se pare ca cei de la twitter vor sa isi schimbe anumite aspecte si elemente care sa o faca o retea mai prietenoasa si mai preatbila reclamelor si conturilor de utilizator ale celor din lumea televiziunii, mai ales. E foarte clar ca industria tv in Romania, mai influenteaza oamenii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s