Termeni pentru domeniile web: registrar, registrant, registry

Atunci cand webmasterul sau utilizatorul-registrantul care isi doreste deschiderea unui business online inregistreaza un domeniu web printr-un registrar oficial recunoscut, el devine proprietarul sau titularul legal al numelui de domeniu, pe o perioada de timp sau nelimitat, in cazul domeniilor .ro.

Cel care inregistreaza domeniul, registrantul, va incheia un contract de servicii web specifice pentru infiingtarea unui site cu nume unic in mediul online. Este foarte bine ca anainte de semnarea contractului, sa verficati detalii si sa puneti intrebari legate de firma sau, cu mult inainte, sa cautati in comunitati online, forumuri informatii despre registrari oficiali si firme de hosting si care sunt cele mai calitative si mai recomandate, de oamenii cunoscatori in domeniu. In continuare, Registry-ul sau Registrul, este firma sau organizatia care administreaza o intreaga baza de date cu inregistrarile de domenii web dintr-un anumit TLD-extensie. Pentru domenii cu extensii .ro, Registry-ul este Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica adica ROTLD-ul.

Registrar-ul este o companie sau organizatie autorizata de ICANN-Autoritatea care se ocupa de extensiile web pentru domeniile internet-sa inregistreze domenii pentru diverse extensii. Registrarul are rolul de a trimite cererile de inregistrare domenii catre registru-registry. Registrantul este persoana sau firma, proprietar al numelui de domeniu sau detinatorul autorizatiei de folosire al acestuia.

ICANN este The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, fondata in 1998, este organizatia non-profit care administreaza sistemul numelor de domenii web la nivel global si aloca adresele ip plus alte atributii in sistemul internetului. Companiile care vor sa devina registrar trebuie sa obtina acreditarea celor de la ICANN.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s